N-DURRO 46 este cea mai noua si mai completa tehnologie de fertilizare cu azot tratat cu inhibitori de nitrificare, biostimulare radiculara si activatori de sol.

N-DURRO 46 este un ingrasamant granulat de culoare maro, pe baza de uree tratata cu cel mai eficient complex natural de inhibitori de nitrificare si substante humice.

Inhibitorul natural conține cel puțin 100 de compuși biologic activi. Acesti compusi, asa cum o arata numeroasele studii facute la nivel global, compun cel mai eficient inhibitor natural de nitrificare descoperit pana in prezent.

Despre acizii humici si fulvici am putea vorbi cateva zile, avand in vedere multitudinea de proprietatii si efecte benefice pe care le au atat la nivelul plantei dar si la nivelul solului ca activator de sol, de aceea o sa postam mai jos cateva citate din literatura de specialitate:

Substanțele humice reglează sau tamponează pH-ul solului, făcând solul mai puțin acid și mai puțin alcalin pentru a facilita accesibilitatea oligoelementelor și nutrienților legați în sol din cauza condițiilor acide sau alcaline (Copper, 2017). Substanțele humice stimulează modificările structurale și fiziologice ale rădăcinilor și lăstarilor pentru trăsăturile de eficiență a nutrienților (absorbție, asimilare și distribuție), induc schimbări în metabolismul plantelor pentru toleranța la stres abiotic și capacitatea de creștere a plantelor (Canellas și colab., 2015 ) .

Datorită acestor beneficii și avantaje ale acestor acizi, fermierii din întreaga lume au ajuns la concluzia că includ acidul humic ca parte inseparabilă și integrantă a programului de fertilizare a culturilor și a fertilității solului. Aplicarea acidului humic este mai eficientă asupra rădăcinii plantelor în comparație cu partea aeriană a plantelor, crește volumul rădăcinii și îmbunătățește funcția sistemului radicular (Saadati et al., 2014).

Acizii humici și fulvici sunt considerați tratament superior și economic în comparație cu alte tratamente cu nutrienți sau biostimulatori și se sugerează folosirea lor pentru a depăși impactul negativ al stresului de salinitate asupra plantelor (Ashour et al., 2008

Azotul este unul dintre principalii nutrienți necesari plantelor pentru dezvoltarea lor, iar ureea este principala sursă de îngrășământ cu azot folosit la nivel mondial pentru a satisface cererea de azot a culturilor. Controlul hidrolizei și nitrificării ureei este una dintre principalele strategii folosite pentru a evita pierderile de azot în agricultură (Ni et al., 2014).

Când ureea normala este aplicată pe sol, ureea este transformata rapid în azot amonical și, ulterior, în forme de nitriți și nitrați, in urma unui proces numit nitrificare.

Azotul în aceste forme, pe lângă faptul că este absorbit de plante, se pierde rapid din sol datorită volatilizarii, levigarii și denitrificarii, pierderile putand ajunge pana la 60-70%

Când N-DURRO 46 este aplicat pe sol, odata cu inceperea procesului de hidroliza a ureei si transformarea formei amidice in amoniu (NH4+), intra in actiune complexul nostru care va difuza ca un halou in jurul granulei unde v-a intarzia activitatea celor doua culturii de bacterii, Nitrosomonas si Nitrobacter, responsabile de nitrificarea/transformarea amoniului (NH4+) in nitriti(NO2-) si nitrati(NO3-) pentru o perioada de pana la 100 zile.

De ce ne intereseaza acest lucru?

Ne intereseaza deoarece amoniul(NH4+) este stabil in sol, datorita sarcinii sale pozitive este atras de particulele de sol, care au sarcina negativa, evitandu-se astfel pierderea acestuia prin levigare sau denitrificare, care la o uree normala poate ajunge pana la 60%.

Nitritii(NO2-) si nitratii(NO3-), rezultati in urma procesului de nitrificare, datorita sarcinilor negative sunt respinsi de particolele de sol, negative si ele si astfel raman in solutia solului urmand ca apoi excesul pe care planta nu il poate asimila in acea scurta perioada de timp sa se piarda prin levigare si denitrificate.

In acelasi timp acizii humici si fulvici din N-DURRO 46, actioneaza simbiotic si simultan cu inhibitorul si acolo unde acesta din urma nu permite celor doua culturii de bacterii, Nitrosomonas si Nitrobacter, sa se dezvolte, alte microorganisme benefice sa fie stimulate cu ajutorul acestor extracte humice si fulvice sa se dezvolte rapid si sa mobilizeze alte macroelemente si microelemente blocate in sol, precum fosforul, potasiul, fierul si nu in ultimul rand zincul.